Skip to main content
Loading...

Helmond loopt voorop in slimme verlichtingsprojekten

Submitted by scc europe staff on December 13, 2017

In 2013 was slimme verlichting nog niet zo’n trendy onderwerp als nu. De historische stad Helmond in Noord-Brabant, in het zuiden van Nederland, was echter een van de eerste steden die intelligente verlichtingstechnologie inzette om uitdagingen van een groeiend industrieel knooppunt aan te pakken en duurzamer te worden door energie te besparen. In een poging om de openbare veiligheid te verbeteren, en de stad ook wat gezelliger te maken, heeft Helmond de afgelopen vier jaar meer dan een dozijn slimme netwerken voor straatverlichting geplaatst. Laten we eens wat dieper ingaan op de reden waarom deze Nederlandse stad besloot een pionier te worden in de intelligente straatverlichtingsbeweging en enkele van de directe voordelen belichten waar zij tijdens dit proces op stuitten.-Philippe Leonard

Manieren om te besparen met slimme verlichting

Helmond heeft zo’n 90.000 inwoners en bouwt in een mum van tijd een reputatie op van kenniscentrum en proeftuin voor de auto-industrie. Bedrijven ontwerpen en ontwikkelen er nieuwe types binnen de transporttechnologie en showen de nieuwe modellen. Lokale autoriteiten gaan voor slimme straatverlichting om van Helmond een slimme stad te maken door energie te besparen en de CO2-voetafdruk te verkleinen.

‘Duurzaamheid is belangrijk voor ons en daarom zijn we op zoek gegaan naar manieren om energie te besparen en de CO2-voetafdruk te verkleinen. Bovendien willen we uiteindelijk een leefbare en veilige stad voor iedereen. Juist daarom is openbare verlichting zo belangrijk. Mensen vinden het alleen fijn om in de stad te wonen wanneer ze zich veilig en comfortabel voelen’, legt Alfred Groote, adviseur en beheerder van Openbare Verlichting bij de gemeente Helmond, uit.

Na het testen van Tvilight CitySense, een draadloos lichtregelsysteem met bewegingsdetectie, begon de stad op enkele locaties al snel voordelen te zien van aangesloten verlichting, zoals veiligere wegen, woonwijken, voetgangerszones en fietspaden. Omdat de hoeveelheid verlichting is afgestemd op de menselijke aanwezigheid in elk gebied, kan dit systeem het verlichtingsniveau aanpassen op basis van tijd, wegentype en de behoeften van de burger, die allemaal worden gecontroleerd, beheerd en bewaakt door Tvilight.

‘Light on demand’ is slechts stap één als het gaat om de algehele slimme strategieën van de stad Helmond. Nu dit systeem met geïntegreerde slimme sensoren overal is geïnstalleerd, van openbare wegen tot parkeerterreinen, heeft de stad een digitale infrastructuur ontwikkeld die haar in staat stelt mee te evolueren met de behoeften van de burger. In de toekomst kan de stad extra toepassingen toevoegen zoals geluidsmeetsensoren, sensoren die verkeers- en weersomstandigheden volgen en sensoren die licht aanpassen op basis van verzamelde en geanalyseerde gegevens. Terwijl energie wordt bespaard, wordt de stad een aantrekkelijkere plaats om zowel te wonen als te werken, waardoor het imago van 'toekomstgerichte stad' met het juiste kader voor nieuwe Smart City-ontwikkelingen benadrukt wordt.